Oświadczenie Senatora skierowane do Ministra Infrastruktury

Oświadczenie Senatora skierowane do Ministra Infrastruktury

Oświadczenie złożone
przez senatora Sławomira Rybickiego
na 82. posiedzeniu Senatu
w dniu 12 lipca 2019 r.

Oświadczenie skierowane do ministra infrastruktury Andrzeja Adamczyka

Brak podejmowania kompleksowych i efektywnych działań w zakresie poprawienia dostępności komunikacyjnej zachodniej części Pomorza (m.in. powiatów słupskiego i bytowskiego) prowadzi do pogłębiania wykluczenia komunikacyjnego tego obszaru. Wpływa to negatywnie na lokalną gospodarkę, skutkując marginalizacją i dewaluacją sfery społeczno-gospodarczej.

W przygotowywanym obecnie przez PKP PLK Krajowym Programie Kolejowym do roku 2030 opracowanie dokumentacji przedprojektowej na rewitalizacje odcinka kolejowego linii nr 212 zostało ujęte tylko częściowo, tj. w odniesieniu do odcinka Lipusz-Bytów, oraz umieszczono je na liście rezerwowej. Taka bezczynność w zakresie inwestycji w infrastrukturę transportową przyczynia się do regresu w rozwoju lokalnych społeczności i przedsiębiorczości.

W pełni podzielam apel samorządowców w sprawie reaktywacji linii kolejowej nr 212 w całości (tj. przywrócenia połączeń kolejowych pomiędzy Słupskiem a Kościerzyną).

W związku z tym proszę o następujące informacje.
1. Jakie jest stanowisko ministerstwa wobec apelu samorządowców?
2. Czy podjęte zostaną działania mające na celu rewitalizację linii nr 212 w całości, tak by móc przywrócić na niej połączenia kolejowe towarowe i pasażerskie? Jeśli nie, to z jakich powodów?
3. Czy ministerstwo podejmie działania, by niniejsza inwestycja została ujęta na liście podstawowej projektów do realizacji, a nie, jak dotychczas, na liście rezerwowej?
4. Czy ministerstwo podejmie dialog z samorządowcami i PKP PLK, tak by wypracować najkorzystniejsze rozwiązania w tym zakresie?
5. Czy zabezpieczone zostaną środki finansowe na realizację tej inwestycji?

Z poważaniem
Sławomir Rybicki

Udzielona odpowiedź na oświadczenie Senatora:
09_082_2341_1_odp

Udostępnij treść: